Állandó dilemma szokott lenni a férfiak körében, és sokan fordulnak hozzánk segítségért, hogy szíve választottjuk melyik ujjára húzzák az eljegyzési gyűrűt a lánykérés alkalmával?
Ebben a cikkben néhány kulcskérdésre próbálunk választ adni.

A házasság előtt az eljegyzési gyűrűt a bal kéz gyűrűs ujján szokás hordani, lánykéréskor erre az ujjra húzza fel a férfi a gyűrűt.

Sok vélemény van arról is, hogyan kell viselni az eljegyzési gyűrűt az esküvő napján.
A legtöbb menyasszony az ünnepség előtt a jobb kezének gyűrűs ujjára helyezi át az eljegyzési gyűrűt. Az esküvő szertartása után az eljegyzési gyűrű visszatér a bal kéz gyűrűs ujjára a karikagyűrűvel együtt viselve.

Az eljegyzési gyűrű viselésének hagyománya minden országban más.
Amerikában és Európa egyes országaiban a bal kéz gyűrűs ujján hordják a nők eljegyzési gyűrűjüket.
Viszont Indiában, Spanyolországban, Peruban, Norvégiában, Dániában, Oroszországban, Görögországban, és Kolumbiában az eljegyzési gyűrűt a jobb oldalon viselik.
Függetlenül attól, hogy melyik kezünkön viseljük a gyűrűt, az ujj az mindig a gyűrűs ujj marad. Ez az ujj a negyedik ujjunk ami a kisujjunk mellett helyezkedik el. Így pontos a meghatározás.

Miért a negyedik ujjra?
A vérkeringési rendszer fogalmának meghatározása előtt az emberek úgy gondolták, hogy a véna közvetlenül a bal kéz negyedik ujjától a szívig fut. Ezt az ujjban lévő vénát „Vena Amoris” -nak vagy a „szerelem véna” -nak nevezték. Ez a legenda az ókori rómaiaktól származik. Bár ez nagyon romantikus, sajnos nem igaz. A gyűrűs ujjban nincs specifikus véna, amely közvetlenül a szívhez kapcsolódna.  De attól még a kedvenc legendánk marad. 😉